Hidrosel ve Kordon Kisti

Fetüsün anne karnında geliştiği esnada, erkek çocuklarda testis adı verilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst bölümünde oluşur ve gelişir. Ardından karın içinde yani olması gereken yere doğru geçerek, kasık kanalından skrotum adındaki torbalara iner. Bu tip doğumsal anomaliler hidrosele ve kordon kistine sebep olabilir.

Hidrosel Nedir?

Hidrosel her 100 erkek bebekten 10’unda görülebilir. Testisler kasık kanalından geçer ve bu geçiş sırasında karındaki iç organların üstünü örten peritonu (karın zarı) da yanında sürükler. Bu zar her 10 çocuğun 9’unda doğru şekilde kapanır ancak birinde kapanmaz. Periton kapanmazsa karın boşluğu ve skrotum adını taşıyan torbaların arasında bir kesecik oluşur ve bu durum kasık fıtığı olarak adlandırılır. Bu açıklık bazı durumlarda yalnızca karın içerisindeki suyun geçişinin olabileceği kadar dar olur bu durumda oluşan rahatsızlığa hidrosel denir ve kasık kanalında ya da skrotumda şişlik oluşur. Sıvı bazen sadece kasık kanalında belirgin olur. Bazı vakalarda ise sıvı yalnızca kasık kanalında belirgin olur. Bu durumda sıvı belli bir bölgede sıkıştığından kist halini alabilir.

Kordon Kisti Nedir?

Ultrasonografide bu kitlenin dış kısmı zarla kaplı içi ise su kesesi şeklinde görünür. Muayene yapılırken kasık kanalında bir kitle ele gelir ve kordon kisti bu şekilde tespit edilir. Tespit edilen hidrosel ve testis hidroseli rahatsızlığı bir yaşına kadar kendi kendine geçebilmektedir. Yüzde doksanlık bir çoğunlukta cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hidrosel düzelebilmektedir. Ancak bu döneme kadar hidrosel düzelmediyse hidroseloktomi ameliyatı yapılması gerekir. Çok büyük boyutlarda olan ve görüntü olarak kum saatine benzeyen abdominoskrotal hidrosel ise karın içerisinde yer alan zarda tümör oluştuğu ve böbrek üzerine baskı yaptığı için ertelenmeden ameliyat yapılmalıdır. Kordon kistinin kendi kendine geçme ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden bebek 6. ayını doldurduktan sonra ameliyat edilmesi uygun görülür.

hidrosel

kordon-kisti

Hidrosel ve Kordon Kisti Arasındaki Fark Nedir?

Kordon kisti oluşumu prosesus vajinalis inguinal kanalın iç delik ağzıyla torbalar arasında yer alan bir bölgede kısmen kapanması sonucunda meydana çıkar. Hidrosel ise testisi saran dış ve iç zarla sınırlı bir alanda görülür.

Hidrosel ve Kordon Kisti Çeşitleri Nelerdir?

Hidrosel çeşitleri arasında, karın zarının tamamen açık olduğu komünikan hidrosel, testisi saran zarlarla sınırlı olan testis hidroseli ve periton boşluğu ile bağlantısı olmayan ilişkisiz (nonkomünikan) hidrosel ve nadir görülen dev hidrosel (abdominoskrotal hidrosel) olarak sıralanabilir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Belirtileri Nelerdir?

Hidrosel çok fazla belirti vermez ve ağrıya neden olmaz ancak şişlik büyüdüğünde ağrı ile kendisini gösterebilir. Kordon kistinde ise şişlik arttıkça karın içi basınç ve ağrı artar ve hasta rahatsız hisseder. Kasık kanalında bulunan kitle elle muayene sırasında ele gelir ve torbada şişlik görülür. Bebeklerde kordon kistine bağlı yoğun huzursuzluk gözlemlenebilir. Kistin enfekte olması da ağrılara neden olabilir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Tedavi Yöntemleri

Külot çizgisinin altında yer alan 1 buçuk- 2 santimlik bir kesiden kasık kanalına girilerek ameliyat uygulanır. Yapılan bu tedavide testise giden sperm kanalından ve damarların çevresinde fıtık kesesi bulunabilir. Bu kesenin içi kontrol edilir ve boşsa kasık kanalından alınır. Kesenin içerisinde organ kaldıysa ve hasar almamışsa karın içerisinde olması gereken yere yerleştirilir ve emilebilir dikişler yardımıyla bölge kapatılır. Ameliyat yaklaşık 1 saat kadar sürer ve hastanede yatış gerekmez. Ameliyat uygulanan çocuk aynı gün içerisinde taburcu edilebilir ve herhangi bir engel yoksa ameliyat sırasında sünnet de yapılabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ureteropelvik-darlik-upd
Üreteropelvik Darlık(UPD)

Üreteropelvik darlık (UPD) çocuklarda sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir ve b…

Devamını Oku
testis-torsiyonu
Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu, spermatik kord denilen testisin damar ve sinirlerini içinde taşıyan…

Devamını Oku
vezikoureteral-reflu
Vezikoüreteral Reflü

Vezikoüreteral reflü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu sebeple …

Devamını Oku
Fiyat Al