Hemangiom yapıları fazladan kan damarı gelişmesine bağlı olarak oluşur. Cilt üzerinde görülebilen eksternal hemangiomlar ise çeşitli organlarda görülebilir. Ciltte kırmızı bir leke biçiminde görülen bu yapılar vasküler doğum izi olarak kabul edilir, tedavi edilmeleri gerekebilir.
İçindekiler
Hemanjiom (İnfantil Hemanjiom) Nedir?
İnfantil hemangiomlar (İH), en sık görülen çocukluk çağı tümörleridir. Yenidoğanlarda yaklaşık %1-2 oranında görülür, prematürelerde ise daha sıktır. Seyirlerini 3 evrede tamamlarlar. Hemanjiom yeni doğan bebeklerde rastlanan iyi huylu damar büyümesi ya da damar beni olarak da isimlendirlebiklen yapılardır. Yaygın olarak baş ve boyun bölgelerinde görülmektedir.
Hemanjiomun Nedenleri
Hemanjiomun sebepleri henüz net olarak bilinmemektedir. Damarların grup halinde birleşmesi ile görülebilen bu dokular çok yoğun bir damar grubundan oluşmaktadır, genetik kaynaklı olabilmektedir. Bu dokular genellikle kadınlarda, prematüre doğanlarda ve beyaz tenli olan bebeklerde daha sık görülebilmektedir.
Hemanjiom En Çok Nerelerde Görülür?
Hemanjiom bedenin her yerinde görülebilir. Ancak hemanjiomların yüzde 50-60 oranındaki büyük kısmı kafada ve boyunda görülür. Yüzde 25’i göğüs, gövde, koltuk altı ve benzeri bölgelerde yüzde 15’i ise kollarda ve bacaklarda görülmektedir. Hemanjiom çeşitleri olan bir sağlık sorunudur. En çok kırmızı ve yüzeysel olanları, (çilek, kapil hemanjiomu) ve cilt altında hafif bir şişliğe ya da morluğa sebep olan odacıklı (kavernöz) hemanjiomlardır.
Hemangiom Dönemleri
Proliferatif faz (Büyüme Dönemi): Yaşamın ilk birkaç haftasındaki dönemdir ve 4-6 ayda tamamlanır, derin veya segmental büyük İH’lerde ise bu faz 1 yıl sürebilir.
Plato faz (Duraklama dönemi): Büyümenin durduğu dönemdir. Genellikle 9-12. aylardır.
İnvolüsyon fazı (Gerileme Dönemi): İnvolusyon evresi proliferatif faza göre daha yavaştır ve hastaların %60’ında 4 yaşında, %76’sında 7 yaşında tamamlanır. Yani 7 yaşına gelindiğinde hemanjiomların çoğu yok olmaktadır.
Çoğu İH gerilediğinde herhangi bir sekel bırakmazken, bazen atrofi (incelmiş deri), anetoderma (gevşek deri dokusu) ya da fibröz yağlı bir kitle şeklinde kalabilir.
Hemangiom Tedavisi
Soluk yolu ve orbitaya (göz çevresine) yerleşmiş solunum zorluğu ve görme bozukluğu yapabilecek ciddi lezyonlara çoğu zaman erken müdahale yapmak gerekli olabilirken, çoğunlukla baş ve boyun bölgesinde özellikle yüz, kulak ve burun gibi bölgelere yerleşmiş hem kozmetik sorunlara hem de ülser, kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara yol açma potansiyellerinden dolayı hemanjiomların tedavi edilmeleri gerekebilir.
İnfantil hemangiomun medikal tedavisinde, steroidler, interferon ve vinkristin gibi ilaçlar eskiden beri kullanılan ajanlardır. Ancak, bunların çok sayıda ciddi toksik yan etkileri olması nedeniyle kullanımları kısıtlıdır. Bir nonselektif beta bloker ajan olan propranolol (tansiyon ilacı olarak kullanılmaktadır, dideral vb) ise ilk kez 2008 yılında Fransa'da kalp hastalığı nedeniyle bir hastada kullanılmış ve tesadüfen hemanjiomu küçülttüğü saptanmıştır. Bunu üzerine birçok çalışmada 6 aydan küçük bebeklerde bile güvenle kullanılabileceği belirtilmiştir. Ancak bu hastaların hem ilaç kullanımı öncesi hemde ilaç kullanımı sırasında bir izlem protokolü ile yakından takip edilmeleri gereklidir. Özellikle Çocuk Cerrahı, Çocuk Onkoloğu ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanları kontrolünde çoğu zaman güvenle kullanılan ve bizimde tercih ettiğimiz bir ilaçtır.