Gömülü Penis

Gömük penis, penisin çevresindeki deri ve yağ dokusu tarafından kısmen veya tamamen gizlenmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Anatomik olarak penis normal uzunluğa sahip olsa da, dışarıdan bakıldığında küçük veya hiç görünmüyor gibi algılanabilir. Çocukluk çağında daha sık görülse de, bazı yetişkin erkeklerde de görülebilir. Ciddi fonksiyonel ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Gömülü Penis Nedir?

Gömük penis terimi ilk olarak 1919’da penis cildinin retraksiyonunda, penisin karın, uyluk ve skrotum cildiyle aynı seviyede olduğu, penis gövdesinin normal olmasına rağmen penisin görülememesi olarak tanımlanmıştır. Gömülü penis, yaşa bağlı ortalama uzunluk ve çapa sahip olmasına rağmen, çevresindeki cilt ve yağ dokusu tarafından gizlenerek dışarıdan bakıldığında normalden küçük görünen bir durumdur.

Penis uzunluğu ile ilgili patolojilerde gömük (buried) penis teriminin yanı sıra gizli (hidden), gizlenmiş (concealed), tuzaklanmış (trapped) veya ağ (webbed) penis gibi farklı terminolojiler kullanılmaktadır. Bu gruplamalarda altta yatan nedenler farklı olmasına rağmen temelde penis gelişimi normal, yalnızca görüntüsel olarak küçük penis mevcuttur. Penis gelişimi tamamen normal olsa da, dışarıdan küçük görünmesi aileler için endişe verici olabilir. Bu nedenle gömük penisten tamamen farklı bir durum olan ve penis gelişiminin yetersiz olduğu mikropenis ile ayırımının iyi yapılması gerekmektedir.

Gömük penis genellikle çocuk cerrahları ve ürologlar tarafından iyi huylu bir patoloji olarak değerlendirilmesine rağmen aileler ve ileri yaştaki hastalar için endişe verici bir durumdur ve ciddi psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle polikliniğe gömük penis şikayeti ile başvuran hastalar dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve gömük penis ile mikropenis ayrımı yapılmalıdır. Aile ve hastalara, penis gelişiminin normal olduğu yalnızca görüntüsel bozukluk olduğu yönünde bilgi verilmelidir.

Gömülü Penis Neden Olur?

Bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bazı bebekler, penisi çevreleyen bağ dokularının gelişimsel olarak zayıf olması nedeniyle gömülü penis ile doğabilir.

Karın ve kasık bölgesinde fazla yağ birikmesi, penisin gömülü görünmesine neden olabilir. Özellikle çocuklukta gelişen aşırı kilo bu durumu daha belirgin hale getirir. Özellikle sünnet sonrası skar dokusunun gelişmesi veya cilt yapısının penisi içine çekmesi gömülü penis oluşumuna yol açabilir.

Altta yatan neden obezite, çocukların iriliği ve sünnet derisinin yeterli kesilmemesi olarak düşünülmüş olsa da aslında bu durum fasyalar (penisi sarmalayan penis ile deri arasında yer alan doku) arasındaki yetersiz bağlantılardan kaynaklanmaktadır.

 

gomulu-penis-nedir

 

Gömülü Penis Belirtileri ve Tanısı

Gömülü penis, çoğu zaman fiziksel muayene ile kolayca teşhis edilebilir.

  • Dışarıdan bakıldığında küçük veya kaybolmuş gibi görünen penis
  • İdrar yaparken zorluk çekme
  • Yetişkinlikte cinsel işlev bozuklukları gömük penis belirtilerindendir.

Tanı koymak için genellikle fizik muayene yeterlidir. Nadiren, cilt altındaki dokuların detaylı incelenmesi için ultrason veya diğer görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Fizik muayene sırasında suprapubik bölgedeki (göbeğin altı ve penisin üzerindeki) yağ dokusuna baskı uygulandığında, penis cildinin aşağı doğru kaymasıyla penis gövdesi ortaya çıkıyorsa ve uzunluğu yaşa uygun ortalama değerler içinde bulunuyorsa gömülü penis tanısı konabilir. Ancak, bu manevraya rağmen penis gövdesi belirgin şekilde küçük kalıyor ve standart ölçüm değerlerinin altında seyrediyorsa, bu durumda mikropenis tanısı düşünülmelidir.

Gömülü Penis Tedavi Yöntemleri

Gömülü penis tedavisinde, altta yatan nedenin belirlenmesi önemlidir. Hafif vakalarda cerrahi dışı yöntemler etkili olabilirken, daha ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Gömük penisin tedavi edilmesi gerekliliği tartışmalıdır. Tedavinin gereksiz olduğunu savunan doktorlar bu hastalığın özellikle çocukluk çağında görülüyor olması ve erişkin dönemde çok az hastanın bu şikayetle doktora başvurmasını gerekçe göstermektedirler. Gömük penisi olan çocukların ileri yaşlarda kilo vermeleri ve penis boyunun yaşla birlikte artması ile bu hastalığın ortadan kalktığı iddia edilmektedir. Karşıt görüş ise gömük penisli olguların psikolojik ve sosyal gelişimlerinin daha kötü olduğunu ve erken cerrahinin bu olumsuzlukları önlediğini ileri sürmektedir.

Obezite nedeniyle oluşan vakalarda, kilo vermek kasık bölgesindeki fazla yağın azalmasını sağlayarak penisin görünürlüğünü artırabilir. Gömülü penis nedeniyle idrar derinin içinde birikebilir, bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Düzenli hijyen sağlanarak enfeksiyon önlenebilir. Ancak doğumsal veya ciddi vakalarda cerrahi tedavi kaçınılmaz olabilir.

Çocuklarda cerrahi gereklilik; rekürren balanit, sekonder fimozis, işeme esnasında penis kontrolünün sağlanamaması, üriner akışı sağlayamama, sosyal mahcubiyet ve aile endişesi gibi durumlardır.

Cerrahi tedavi, penisin normal anatomik yapısına kavuşturulmasını amaçlar. Cerrahide aşağıdaki işlemler uygulanabilir.

  • Bağ Dokularının Serbestleştirilmesi: Penisi içine çeken bağ dokular serbest bırakılarak, penis dışarı çıkarılır.
  • Cilt Rekonstrüksiyonu: Eksik veya yapışık cilt dokuları düzeltilerek penisin doğal görünümü sağlanır.
  • Yağ Dokusu Azaltma: Karın ve kasık bölgesinde fazla yağ dokusu varsa, cerrahi olarak azaltılabilir.

Altta yatan nedene göre tedavi seçenekleri anlatılmalı ve aile ile birlikte karar alınarak tedavi yöntemleri planlanmalıdır. Gömülü penis tedavisinin temel amacı, hem bireyin hem de ailesinin yaşayabileceği psikososyal stresi azaltmak, ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek özgüven eksikliği ve depresyon gibi psikolojik etkileri önlemek ve aynı zamanda sağlık açısından risk oluşturan durumları ortadan kaldırmaktır. Bu tedavi sayesinde, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, balanit, cilt yapışıklıkları, işeme bozuklukları ve penisin elle tutulamaması gibi sorunlar da giderilmiş olur

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retraktil-utangac-testis
Retraktil (Utangaç) Testis

Testisin normalde olması gereken skrotumda yer almayıp, kasık bölgesine doğru çekilme…

Devamını Oku
testis-torsiyonu
Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu, spermatik kord denilen testisin damar ve sinirlerini içinde taşıyan…

Devamını Oku
varikosel
Varikosel

Varikosel, testisin kirli kanını kalbe geri götüren testis venlerinin genişlemesiyle …

Devamını Oku
Fiyat Al