Göbek anne karnındayken bebek ile anne arasındaki ilişkinin sağlandığı tek yoldur. Rahim duvarından başlayıp bebeğin göbeğinden içeri giren göbek kordonunun içinde bulunan damarlar aracılığı ile bebek kendisine gerekli tüm besinleri alır. Doğumdan hemen sonra bu bağlantı kesilir. Kalan göbek kordonu kalıntısı 1-3 hafta sonra düşer ve göbek olağan görünümünü alır.
Göbek granülomu, yenidoğanlarda umblikal kord (göbek kordonu) düştükten sonra göbeğe yapışma yerinde gelişen üzeri nemli bir granülasyon dokusudur. İçeri çökmüş göbek halkası içinde saptanan parlak ve kırmızı renkte, üzeri pütürlü, minik bir karnabahar görünümünde, büyüklüğü 1-10 mm arasında değişen göbek bağı kalıntısıdır.
Bebeğin iç çamaşırına bulaşan pembe/sarımtırak renkli bir akıntıya neden olur. Aslında göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün bu tarz bir akıntının olması doğaldır. Ancak akıntı devam ediyorsa bir Çocuk Cerrahının müdahale etmesi gerekir.
İlk basamakta, göbek kordonu kalıntısına muayenehane koşullarında gümüş nitrat uygulanması yeterlidir. Kimi zaman bu uygulamayı birkaç kez yinelemek gerekir. Gümüş nitrat uygulamasında sonra göbek çevresinde bir siyah alan meydana gelebilir. Bu durum birkaç hafta içerisinde normale döner. Eğer yakınmalar geçmiyorsa, o zaman granülomun muayenehane koşullarında dip kısmından bağlanması ve eksize edilmesi (çıkartılması) gerekir. Eğer bu tedaviye de yanıt alınamıyorsa umblikal kalıntılar, polipler ya da umblikal sinüs akla gelmelidir. Zamanında müdahale edilmeyen ve ihmal edilen olgularda klinik tabloya lokal veya sistemik enfeksiyon bulguları eklenebilir.
Göbek polipi: Göbekten dışarı doğru uzanan parlak ve açık kırmızı renkli bir doku şeklindedir. Akıntı ya da kanama yoktur. Kendiliğinden kaybolmaz, bu nedenle ya granülomda olduğu gibi bağlanması ya da küçük bir cerrahi işlem ile çıkarılması gerekir. Bu işlem muayenehane koşullarında yapılabilir. Polip üzerine gümüş nitrat uygulanmasının bir yararı olmaz.